Dames schoudertassen schoonhouden kan best lastig zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook liever lui dan moe ben. Een tas die vies is geworden gaat met veel gemak de prullenbak in, terwijl de nieuwe tas al is besteld. Je zult misschien denken: wat een hoop geld geef je daar dan aan uit! Maar niets is minder waar: ik koop vaak goedkope tassen omdat ik weet dat ik er niet zorgvuldig mee om ga. En dit is hartstikke zonde: ik heb genoeg vrienden waarbij een tas jaren meegaat en dat alleen omdat ze het goed schoonhouden. Dit zijn vaak de wat duurdere tassen, waarbij het onderhouden het ook waard is. Nu ik onlangs voor mijn verjaardag een dure, designer tas heb gekregen vind ik dat ik mij ook moet verdiepen in het goed onderhouden van een mooie tas. Deze kan ik niet zomaar weggooien en een nieuwe bestellen! Als jij ook schoonmaaktips kan gebruiken, lees dan verder.

Geen agressieve producten

Welke schoonmaakproducten je het best kunt gebruiken hangt natuurlijk af van het soort materiaal van jouw tas. Voor alle soorten materiaal geldt hetzelfde: probeer de tas zo veel mogelijk droog schoon te maken en als het echt een ergere vlek kan een borsteltje vaak een uitkomst bieden. Ook geldt voor alle soorten tassen: gebruik geen agressieve producten en kijk vooral uit voor producten waarin bleek zit. Zou toch zonde zijn als jouw zwarte, suède tas vol zit met witte bleekvlekken!

Voorkomen is beter dan genezen

Voor tassen geldt eigenlijk dezelfde gouden regel als voor schoenen: voorkomen is beter dan genezen. Daar waar ik mijn schoenen enorm serieus neem, laat ik dit compleet na bij mijn tassen. Maar daar komt nu verandering in. Het is eigenlijk ook hartstikke logisch: als je je suède Clarks zou inspuiten zodat ze langer mee gaan, waarom zou je dat dan niet doen bij een suède tas? Koop een spray die vuil- en vocht afstotend is en spray dit van een afstand van 20 cm op de stof. Als je een leren tas hebt, is het verstandig een product te zoeken waar leervet in zit. Leervet voedt het leer waardoor het netter blijft. Net als bij schoenen geldt: herhalen. Probeer eens in het halfjaar je tassen een onderhoudsbeurt te geven. Belangrijke tip: laat je tassen nooit opdrogen bij een verwarming. Hier wordt de stof lelijk en breekbaar van.

Ik hoop dat deze tips je enigszins op weg helpen: mijn designertas blijft in ieder geval de komende jaren nog onder mijn arm!

7 mei 2019

Geef een reactie