Cat6 plaatje

CAT6 is een netwerkkabel. Een netwerkkabel is een kabel die je kan voorzien van internet. Er bestaan ook nog andere ‘CAT’s’. Na het lezen van deze blog heb je genoeg kennis om een goede CAT6 kabel te kopen.

Wat is een goede CAT6 kabel?

Deze vraag is lastig om te beantwoorden, omdat dit niet zo zwartwit is als dat het lijkt. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste het gebruik; waar ga je de kabel voor gebruiken? Ten tweede de opbouw van de kabel en als laatste de kernen van de kabel.

Het gebruik van de kabel

We starten met het gebruik van de CAT6 kabel. Een langere lengte kabel is natuurlijk duurder, dat is wel logisch. Er moeten langere lengtes materiaal gebruikt worden om de kabel te maken. Als je dus een vaste kabel wilt neerleggen, dan is het dus verstandig om niet te veel kabel over te laten. Ook kun je bij CAT6 kabels kiezen voor een bepaalde afscherming van de kabel. Je kunt kiezen voor unshielded twisted pair (UTP), shielded twisted pair (STP) en shielded foiled twisted pair (S/FTP). UTP kabels zijn over het algemeen goedkoper dan de andere twee vormen. Als je een kabel gaat gebruiken waar nauwelijks kabels omheen liggen is een UTP kabel goed genoeg. Als er wel meerdere kabels – in dezelfde goot bijvoorbeeld – liggen is het wel handig om een betere afscherming te kiezen. STP is dan voldoende. S/FTP wordt voornamelijk gebruikt in bedrijfsnetwerken waar een goede afscherming van belang is.

Opbouw van de CAT6 kabel

Ten tweede is de opbouw van de kabel ook een punt van aandacht bij de aanschaf van een CAT6 kabel. Er zijn twee verschillende vormen van opbouw: vaste kabel of flexibele kabel. Deze termen hebben te maken met het gebruik van de kabel, niet zozeer de buigzaamheid.

Vaste CAT6 kabels hebben aders die bestaan uit één solide koperdraad. Als je de kabel stript, zal er dus één koperdraad per ader tevoorschijn komen. Deze solide kabels worden vaak gebruikt in wandcontactdozen. Het is namelijk zeer gemakkelijk om de koperdraad hier dan in te draaien. Buigen is bij deze kabels niet verstandig. Het is wel mogelijk, maar na vele buigingen zal er draadbreuk ontstaan.

Flexibele CAT6 kabels bestaan niét uit één solide koperdraad. Deze aders zijn namelijk gevormd door fijne koperhaartjes. Een RJ45 plug kan hierdoor makkelijk vastgezet worden. Draadbreuk is door de fijne koperhaartjes ook minder snel mogelijk. Deze kabel wordt dus vaak gebruikt als patchkabel.

Kernen van de CAT6 kabel

De kernen van de CAT6 kabel zijn ook belangrijk om mee te nemen in wat nu een goede kabel is en wat niet. Je kunt CAT6 kabels tegenkomen met CCA kernen, gemaakt van aluminium, en koperen kernen. Het is aan te raden om voor koperen kernen te gaan, aangezien deze de beste zijn. Aluminiumkernen zijn namelijk minder goed bestand tegen signaalverlies als koperen kernen.

CAT6 vs. andere CAT’s

CAT6 is de vernieuwing op andere varianten netwerkkabels. Het begon met CAT5 en deze werd opgevolgd door de CAT5e. CAT5 is tegenwoordig niet meer op de markt te verkrijgen. Deze kabels werden namelijk in 2001 als verouderd beschouwd en van de markt gehaald. CAT5e was namelijk vele malen beter als CAT5. Na CAT5e kwam CAT6. CAT6 is technisch gezien niet veel anders als de CAT5e kabel. De pluggen zijn identiek en de snelheden zijn ongeveer even snel. Tegenwoordig worden er wel veel CAT6 kabels verkocht, waarom is dat dan? Dat is omdat CAT6 een langere lengte kan overbruggen. CAT5e kabels kunnen namelijk tot 50 meter en CAT6 kabels wel dubbel zo lang.

Geef een reactie