Douglas hout is één van de populairste houtsoorten van Nederland, zeker voor het gebruik in de tuin is Douglas hout erg geliefd. Dit is niet zonder reden. Het hout is namelijk niet alleen erg mooi qua aanzicht, maar heeft ook diverse eigenschappen waardoor het gebruik hiervan grote voordelen met zich meebrengt. Ben jij benieuwd welke voordelen dit zijn? Je leest er alles over in dit blog! 

 

De oorsprong van Douglas hout

Het populaire Douglas hout vindt haar oorsprong in Noordwest Europa. Het hout is afkomstig van de spar boom genaamd de Douglasspar. Deze boom is van nature heel erg sterk en groeit langzaam, stabiel en sterk. Het hout van de Douglasspar is FSC-gecertificeerd en wordt veelal in ons eigen Nederland geproduceerd, maar komt ook voor in de landen om ons heen. Doordat het hout natuurlijk gedroogd is, is het nog eens extra krachtig. Het hout is meestal verkrijgbaar in diverse vormen, dit zijn:

  • Geschaafd Douglashout

  • Fijnbezaagd Douglashout

  • Gegroefd/glad Douglashout

  • Grove ribbels/glad Douglashout. 

 

Douglas hout: de voordelen

Een belangrijk voordeel van het gebruik van Douglas hout, is dat de prijs van deze houtsoort relatief laag is wanneer je dit vergelijkt met andere houtsoorten. Zelfs als je voor de geschaafde uitvoering van dit type hout kiest, is het nog goedkoper dan vele andere houtsoorten. Daarnaast is Douglas hout erg gemakkelijk te gebruiken voor machinale verwerking en is het van nature recht en stabiel. 

 

De kleur van Douglas hout

Ook de mooie kleur van Douglas hout is een reden voor de populariteit; wanneer het hout ‘vers’ is, heeft het een prachtige warme gloed over zich heen. Heb je het hout al een aantal jaren staan? Dan zal het langzaam de warme gloed verliezen en zal de kleur veranderen in een mooie, egale kleur grijs. 

 

De kracht van Douglas hout

Een ander belangrijk voordeel van het gebruiken van Douglas hout, is de kracht van het hout. De houtsoort bestaat namelijk vaak uit het zogenaamde kernhout, wat inhoudt dat het hout erg duurzaam is en niet snel zal gaan rotten of schimmelen.  Een ander belangrijk voordeel van het gebruiken van Douglas hout is de kracht van het hout. Het is zeer goed geschikt om zware gewichten te tillen. Doordat het hout ook mooi recht en stabiel is, zijn houten Douglas balken bijvoorbeeld perfect om overkappingen, schuttingen, hekken en gevelbekleding mee te maken. 

 

Geef een reactie