Een galerie kent veel gedaantes. Het is altijd de hand van de kunstenaar die de boventoon voert in de inrichting van een galerie. Waar de ene kunstenaar het juist bescheiden en simpel houdt gaat een andere kunstenaar voor uitbundig en excentriek. Er bestaat dus geen goed of fout bij de samenstelling van een galerie. Echter, zijn er wel een aantal trucjes die blijken te werken. Je wilt als kunstenaar natuurlijk dat het publiek dat jouw galerie komt bezoeken een goed beeld krijgt van jouw kunstwerken. Je wilt dat het publiek begrijpt wat je hebt proberen te creëren. De kunstwerken moeten volledig tot hun recht komen. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal handige tips voor je verzameld. Met deze tips zal jouw galerie gegarandeerd een succes worden! 

Verleg de aandacht naar jouw kunstwerken

Tijdens een galerie draait alles om de verschillende kunststukken. Om die reden is het dan ook aan te raden om gebruik te maken van een lichte achtergrond. Veelal wordt er gekozen voor kale witte muren. De reden hiervoor is dat een kunstwerk extra opvalt op een witte achtergrond. Doordat de omgeving simpel is en niet de aandacht trekt komt de aandacht vanzelf op de kunstwerken te legen. De kunstwerken vallen namelijk extra op door het contrast met de witte muren. Een ander trucje is het gebruik van licht. Door spotlights te gebruiken en deze te richten op de verschillende kunstwerken vallen deze wederom extra op. Het oog gaat automatisch af op het licht in het donker. Dus zorg voor extra verlichting in de richting van je kunstwerken en de aandacht van de bezoekers zal bij jouw kunstwerken komen te liggen. 

Doe het zelf en bespaar kosten!

Het is geen geheim dat veel kunstenaars moeite hebben om inkomsten te genereren. Het maken van kunst kost veel tijd en het is van tevoren niet te voorspellen wat het gaat opleveren. Voor veel kunstenaars is dan ook noodzaak om met minimale middelen een hoogwaardige galerie op te leveren. Als locatie is het dan ook interessant om te kijken naar een oude loods die je tijdelijk kan huren. Een loods heeft meestal van zichzelf al een authentieke uitstraling. De muren witten en wat spotlights ophangen kan je ook prima zelf realiseren. Met behulp van een steekwagen kan je eenvoudig al grote kunstwerken verplaatsen. Plaats ze voor een witte achtergrond en onder een spotlight voor een mooi effect. Je gallerie is goed als klaar. Want in principe zijn het jouw kunstwerken die de galerie tot een succes maken!

29 juli 2019

Geef een reactie