Het is natuurlijk fantastisch als er vraag is naar je kunst en dat je er ook nog een goede prijs voor kan vragen. Helaas komt het voor dat een afnemer uiteindelijk niet betaald en dat je ondanks meerdere herinneringen niet betaald krijgt. Het wordt dan tijd om over te dragen aan een incassobureau en dan kan je incassokosten berekenen. Hieraan zijn wettelijk voorwaarden verbonden. In de link hierboven kom je op een artikel waar je kunt lezen welke incassokosten je mag berekenen. In dit blog gaan we in op de procedure die voor het incassokosten berekenen zit. Lees dus snel verder.

Welk proces doorloop ik voor het incassokosten berekenen

Uiteraard is het zo dat je niet direct incassokosten kan berekenen. Daarvoor doorloop je eerst een procedure. Overigens is het de vraag wie de afnemers zijn van je kunst. Als het particulieren zijn is het veel verstandiger om boter bij de vis te doen. Eerst betalen en dan ontvang je de kunst. Het kan natuurlijk ook zijn dat je actief bent in de B2B en dan kan het voorkomen dat je diensten of producten levert en dat de klant later pas betaald. Je stuurt dan een factuur met daarin een betalingstermijn. Het is slim om eerst goed na te denken welke betalingstermijn je hanteert. Heb je een partij die voor flinke bedragen gaat afnemen dan is het verstandig deze klant eerst op kredietwaardigheid te laten checken. Is deze partij minder kredietwaardig dan is het niet verstandig achteraf te laten betalen. De kans is heel groot dat deze partij niet aan de betalingsverplichtingen gaat voldoen. Je zit dan met een hoop extra werk en kan in de vervelende omstandigheid komen dat je incassokosten moet berekenen en dus gaat overdragen aan een incassobureau. Zorg verder dat je de procedure scherp hebt wanneer herinneringen sturen en wanneer overdragen aan een incassobureau.

Welke incassokosten maak je als je overdraagt aan een incassobureau

Een incassobureau werkt uiteraard niet voor niets en zal een vergoeding vragen voor de geleverde diensten. Deze incassokosten kan je doorberekenen aan je klant. Geef wel in de laatste aanmaning aan dat je dit gaat doen. Een incassobureau zal eerst aan de slag gaan met een minnelijke incassoprocedure. Via aanschrijven en telefonisch contact zoeken proberen ze de vordering te innen. Soms door het maken van een nieuwe betalingsafspraak. Mocht dit uiteindelijk niks opleveren dan start er een juridische incassoprocedure. Met juridische middelen waaronder beslaglegging zal getracht worden de vordering te innen.

12 september 2018

Geef een reactie