Een nieuwe vloer leg je bij aanschaf van een nieuw huis, of simpelweg als je de oude vloer zat bent. Helaas zijn we niet allemaal even goed in klussen. Het begint al met het kiezen van welke vloer je wil. Laminaat vloeren, pvc vloeren of toch stenen vloeren? Elke vloer heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarbij moet de vloer passen bij jouw type huis en ruimte. Je kunt iemand betalen om de vloer te leggen, maar dit kost vaak veel geld. Je kunt daarom ook zelf aan de slag gaan! Een leuke uitdaging én het bespaart geld.

Vloerkleuren

Voordat je een vloer gaat leggen, is het belangrijk dat je precies weet welke kleur past bij jouw interieur. De kleur heeft veel invloed op de sfeer en warmte in huis, gezamenlijk met licht, ruimte en inrichting. Een lichtbruine kleur hebben een positief effect op een donkere kamer, het geeft namelijk een zonnigere uitstraling en een serene sfeer. Een witte of lichtgrijze vloer geven helderheid, ruimte en licht. Zwart zorgt juist voor een sfeervolle en klassieke uitstraling.

Soorten vloer

Elke vloer leg je net even anders. Binnen pvc vloeren heb je zelf verschillende opties. Zo heb je zelfklevende pvc vloeren. Deze leg je vaak in een slaapkamer of zolder. Ook heb je click pvc vloeren. Deze zijn gemakkelijk op maat te maken en de stroken worden hierbij in elkaar geklikt. Dit is super eenvoudig en kan overal overheen gelegd worden. Een derde legmethode van pvc vloeren leggen, is de dryback methode. Deze methode wordt vaak geadviseerd te gebruiken voor ruimtes die intensief gebruikt worden. Denk hierbij aan appartementen of winkels. De vloer wordt dan gelegd middels lijm of door een ondervloer te gebruiken. Laminaatvloeren hebben vaak ook een kliksysteem, waardoor er geen lijm of iets dergelijks te pas komt. Een tegelvloer is net wat ingewikkelder. Dit wordt gedaan middels tegellijm en spandraden.

Legrichting vloer

De manier waarop je de vloer legt, heeft een grote invloed op hoe de kamer oogt. Een bepaalde legwijze kan ervoor zorgen dat jouw kamer groter of juist kleiner lijkt. Ook de uitstraling wordt grotendeels beïnvloed door de manier waarop de vloer is gelegd. Een lange ruimte creëer je door het leggen van planken in de lengte. De vloer wordt dan met de lange zijde van de planken parallel aan de langste zijde van de kamer gelegd. Een brede ruimte creëer je door de vloer in de breedte te leggen. Dit is het tegenovergestelde van de ‘lange’ ruimte. Met deze methode heb je meer materiaal nodig. Een visgraatvloer geeft een ruimtelijk effect, wat erg chique en modern oogt. De legwijze is iets ingewikkelder. De planken liggen om en om in een hoek van 45 graden.

19 november 2018

Geef een reactie