Ter ere van mijn verjaardag nam een vriend mij onlangs mee naar het Rijksmuseum, waar dit jaar flink uitgepakt wordt vanwege de 350ste sterfdag van Rembrandt. Het hele jaar worden er verschillende exposities en evenementen rond een van Neerlands meest befaamde schilders georganiseerd. Wij hadden tickets voor ‘Alle Rembrandts’. Deze bestond uit een uitgestippelde route kriskras door Rembrandts etsen, schetsen en schilderijen. Men had hier enkele rechthoekige vertrekken met donkergrijze wanden voor ingericht. Je moest een apart kaartje kopen om de tentoonstelling te bezichtigen, maar dat hadden we er wel voor over. In deze blog lees je over mijn ervaringen.

Alle Rembrandts

Persoonlijk ben ik nooit de meest grote fan van Rembrandt geweest. De barokke scenes uit de Bijbel, de groepsportretten van mannen met Spaanse kragen en de parmantige portretten van rijkelui uit de 17de eeuw. Natuurlijk, Rembrandts techniek is fabelachtig en ook ik zie dat hij als geen ander de techniek van de clair-obscur beheerst. Maar het is ook vaak donker, zwaarmoedig en weinig fantasierijk. Daarom ben ik altijd meer naar de schilders getrokken die ons een kijkje in hun hoofd gaven, met name de impressionisten, zoals die andere grote Nederlandse schilder: Vincent van Gogh.

Toch krijg ik bij het bezichtigen van ‘Alle Rembrandts’ een hernieuwd ontzag voor Rembrandt. Vooral zijn zelfportretten, waar je hem van een jonge knaap in een oude heer ziet veranderen, maken indruk. Als je ziet met welk detail Rembrandt zijn krullende haren een voor een op het doek heeft gekregen, dan weet je dat je te maken hebt met een uniek talent. Hij was toen nog maar 23 jaar.

Die andere grote Nederlandse schilder

Naast de speciale Rembrandt-expositie gaan we natuurlijk ook naar de rest van het museum. Daar zien we de enige Nederlandse schilder die misschien nóg iets beroemder is dan Rembrandt. Vincent van Gogh natuurlijk! Het Rijksmuseum heeft enkele van zijn schilderijen in bezit, waarvan de meest bekende waarschijnlijk een van zijn zelfportretten is. Van Gogh lijkt hier op een boer die zich heeft verkleed als een keurige Parijzenaar. Blijkbaar ben ik ervan onder de indruk, want ik laat pardoes mijn flesje cola op de grond vallen. Zo discreet mogelijk probeer ik het plasje cola op te vegen met een stapel papieren zakdoekjes, maar voor ik goed en wel op mijn knieën zit is daar al een medewerker met een veegmachine, die geruisloos en razendsnel de vloer schoonmaakt. Terwijl ik me de air van Vincent de Parijzenaar eigen probeer te maken, maar er waarschijnlijk uitzie als een kneuterige Boer, sta ik snel op en loop richting het enige schilderij van Rembrandt dat niet bij ‘Alle Rembrandts’ te zien was: De Nachtwacht.

13 augustus 2019

Geef een reactie