Ton of holland

Contemporary Embroidery

Pseudoniem van Ton Hoogerwerf, beeldend kunstenaar. Opgeleid o.a. aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Daar heb ik een start gemaakt via de wereld van de grafische vormgeving, design, mode en interieur ontwerp, richting autonoom, beeldend kunstenaar, met voorliefde voor textiel. Mijn achtergrond en mijn ervaring op de verschillende vakgebieden en disciplines zorgen voor een constante kruisbestuiving, die het werken en het werk boeiend maakt en zorgt voor de vaak ogenschijnlijk ongebruikelijke combinaties in mijn beeldtaal.

Mijn onderwerpkeuze is eveneens een samenstelling van een aantal elementen. Zoals bij velen, vormt de jeugd de grondslag voor de verdere ontwikkeling. Ik ben als tiende kind, afkomstig uit een klassiek katholiek gezin. De kerkgang was belangrijk niet alleen vanwege het geloof, maar ook om mijn ouders even te ontlasten. De kerk waar ik naar toe ging, was volledig beschilderd met klassieke katholieke taferelen. De combinatie van schoonheid, wreedheid en lichamelijkheid en het op jonge leeftijd nog niet weten wat al deze taferelen betekenden, hebben toentertijd blijkbaar een diepe indruk achter gelaten. Leven en dood, moralisme en vrijheid, verborgen codes en symboliek en dit laatste element werd pijnlijk duidelijk toen ik mijn protestantse vriendjes meenam om de kerk te laten zien. Zij snapten er niets van wat daar allemaal op dat plafond en op die wanden aan het gebeuren was.

Dat ‘subcultuur’ gevoel ben ik nooit kwijtgeraakt en de verschillende werelden van subculturen, bieden hiervoor een uitstekende voedingsbodem. Er is voor mij t.o.v. de katholieke kunst en bijvoorbeeld de gay scene weinig verschil: de martelaar versus bondage of kruiswegstatie versus stripverhaal.

Het rustig ontdekken, is voor mij belangrijk. In deze wereld van snelle beelden (60.000 per dag) is het goed kijken, het analyseren en combineren een onderschikt gebeuren aan het worden. De ‘slow-view’ is dan ook een van mijn uitgangspunten. Mijn schilderijen zijn visuele samenstellingen van elementen die op dat moment bij elkaar horen; niet anekdotisch maar op po√ętische wijze.

De vaak zwaarmoedige onderwerp keuze wordt visueel verleidelijk en vaak met humor gepresenteerd. De transparante effecten van de borduurtechniek versterken dit laatste element; Perfectie als nobel streven. Rijkheid en decadentie in beeld en materiaal.

Naast mijn vrije beeldende werk, ontwerp ik in opdracht interieurs en interieuraccessoires (15 jaar werkzaam geweest als ontwerper bij Cubic 3 design), tentoonstellingen, stoffen, behang, etc. Ik ben als docent industrial estatics verbonden aan de Technische Universiteit in Delft en docent aan de Koninklijke Academie in Den Haag, afdeling Textiel & Mode. Ik versterk adviezen en tips: gevraagd en ongevraagd.

tonofholland@hetnet.nl
www.tonofholland.nl