Felix van de Beek

 ‘Waar Felix opduikt heerst een aanstekelijke bedrijvigheid, zijn leven lang al’

Felix van de Beek (1938) geboren in Roermond woont en werkt in Maastricht. In de periode van 1953 tot 1963 studeerde hij aan de Kunstnijverheidsschool en de Jan van Eijckacademie te Maastricht.

In 1969 beschilderde hij een deel van de Siegfriedlinie (Duitsland) en publiceerde ‘European theatre of operations, The Siegfriedlinie.’ In de jaren 70 voegde het element water een extra dimensie toe aan zijn vormgeving. In de eerste helft van de jaren 70 lag het beeldend accent nog op de vormgeving van plexiglas-objecten die het water met al haar levende organismes op een transparante wijze konden omvatten. Terwijl in de tweede helft (jaren 70) alleen de in het water levende organismes een hoofdthema zijn gaan vormen in zijn werk, o.a. het fotoproject ‘bewegingsveranderingen met vissen’, de serie’s met padden, muggenlarven en watervlooien.

In de jaren 80 werd het werk meer architectonisch met veel gevoel voor maat en ruimte, aanhoudend nieuwsgierig naar de uitdrukkingskracht van materialen. Zoals in Venlo waar hij de toon zette in het in 1984 in gebruik genomen Cultuur- en Congrescentrum De Maaspoort.

 
De afgelopen 30 jaar werkte Felix van de Beek met regelmaat aan series acrylschilderijen en tekeningen vol geheimzinnige, mystieke poëzie die niet beredeneerd of gedacht maar vanzelf is geworden. Dat voelt men. Met grote intensiteit via kleur in kleur gaat hij daarin op zoek naar het licht. Het licht dat aan de kleur haar waarde en aan haar vormen hun klaarheid geeft. Veel van de recente werken zijn als beelden 3-dimensionaal geworden.
 
De 2-dimensionale organische vormen zijn 3-dimensionaal tot leven gebracht. Boeiende expedities naar verdere beeldende vorming van het werk zijn in Felix van de Beek’s hele oeuvre heel herkenbaar. 
 
Docent esthetische vorming in de bouwkunde aan de Hogere Technische School te Heerlen. Van 1983 tot 2003 docent monumentale vormgeving aan de academie voor Beeldende Kunst, Hoge school Zuyd, Maastricht. Felix van de Beek vervult diverse advies-functies inzake beeldende kunst en architectuur.